Köles és Cirok (finger millet és millet/teff vagy terere itt) is fűféle és régen eszik már Közép-Afrikában.
Kölest ismertebb úgyhogy most nem térnék ki rá. Annyi hogy itt lisztté őrlik és ez egy gyerekeknek adott reggeli kása. Vagy uji nevű italban is van, vagy megfőzik a lisztjét és mint ugalit eszik. Én az első felhasználásra esküszöm. a legjobb reggelik egyike a fermentált UJI (cirok-köles savanykás édes puding).
Palacsinta és kenyér alapanyaaaaag mindkettő.
Cirok is egy fűféle, - erdélyben tatárka - majdnem ugyanolyan a magja mint a kölesé. Leőrölve össze szokták keverni más lisztekkel (köles,kukorica) és erjesztik picit és utána eszik/isszák meg. Igazán izgalmas kaja.
Etópiában a híres kenyerüket/palacsintájukat erjesztett ciroklisztből főzik(?). El se tudom képzelni hogy folyik ez, de ettem és enyhén savanykás vékony palacsintáról van szó amivel erős fűszeres dolgokat lehet enni. Nyammm.
A seprűital a legjobb ezt biztos viszek budapestre és mindenkit megtérítek. az Ujira.