Élhető, kicsi, örömteli

Kisléptü

Mi fán terem: Cirok (Sorghum és köles

2017. november 19. - kisleptek


Köles és Cirok (finger millet és millet/teff vagy terere itt) is fűféle és régen eszik már Közép-Afrikában.

Kölest ismertebb úgyhogy most nem térnék ki rá. Annyi hogy itt lisztté őrlik és ez egy gyerekeknek adott reggeli kása. Vagy uji nevű italban is van, vagy megfőzik a lisztjét és mint ugalit eszik. Én az első felhasználásra esküszöm. a legjobb reggelik egyike a fermentált UJI (cirok-köles savanykás édes puding).

Palacsinta és kenyér alapanyaaaaag mindkettő.

 

Cirok is egy fűféle, - erdélyben tatárka -  majdnem ugyanolyan a magja mint  a kölesé. Leőrölve össze szokták keverni más lisztekkel (köles,kukorica) és erjesztik picit és utána eszik/isszák meg. Igazán izgalmas kaja.

Etópiában a híres kenyerüket/palacsintájukat erjesztett ciroklisztből főzik(?). El se tudom képzelni hogy folyik ez, de ettem és enyhén savanykás vékony palacsintáról van szó amivel erős fűszeres dolgokat lehet enni. Nyammm. 

 

A seprűital a legjobb ezt biztos viszek budapestre és mindenkit megtérítek. az Ujira.

img_20171110_081406.jpg

letoltes_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kisleptek.blog.hu/api/trackback/id/tr4413311477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása