Körülbelül 3 miliárd ember használ biomasszán (fa,szén,állati ürülék) alapuló energiát főzésre, ennek környezeti, egészségügyi és gazdasági következményei nagyok. A szén- és fa alapú főzésnek (mint itt Kenyában is) sok negatív következménye van: erdőírtás,termőföld erodáció,biodiverzifitás csökkenés és iható víz csökkenése. Körülbelül 4,3 millió ember halálát okozta eddig ezek a főzési technológiák beltérben (WTO, 2015). Ez valami olyasmit jelent, hogy ez egészségügyi probléma több ember halálát is okozza néhány országban (Kambodzsa, 2015) mint akár a HIV/AIDS, malária és a közlekedési balesetek.
(durva adat.)
legtöbbször nők és gyerekek gyűjtik a fát a főzéshez, akár 8-9 órát, és ők vannak kitéve a légszennyezésnek is. Ha pedig ennyi időt töltesz a fagyűjtéssel akkor nem tudsz iskolába járni vagy más munkákkal foglalkozni….Sok országban akár 90%-a lehet az összes energiahasználatnak a főzés (International Energy Agency)
Átlagosan 50%át a fának, amivel főznek csak kivágják a közelben és ezzel is csökkentve az erdők nagyságát (sub-szaharai adat de mégis). Kakamegai őserdő mellett egy magasabb pontról nagyon is láthatók ezek a pontok. Sajnos az erdőőrök sokszor korruptak és kis pénzért simán megengedik a természetvédelmi területen való fakivágást.
2060-ra pedig sub-saharában csak 2,7 miliárdan fognak élni és fával és szénnel főzni. Ezzel lefoglalva az idejüket és energiáikat sok nőnek, hogy akár más munkákat végezzenek.
Tudtátok hogy Kenya kb 5% része csak erdős már. A fele már egyébként is északon sivatagos. A fosszilis energiákba fektetni nem éri meg és a „hatékonyabb” szénfőzőkbe se nagyon. Amit a helyi barátunk Johni is csinál itt mint gépészmérnök.
A legtöbb cikk amit olvastam a legnagyobb akadályok között a felhasználók ellenállását lehet kiemelni az új energiahasználattal kapcsolatban.
Sub saharában van a világ legnagyobb fafogyasztása 0,69m3/év (átlag 0,27m3/év) - 2015 és Tanzánia a legnagyobb faszéngyártó a világon. Vagyis a serengeti safarira most lehetséges, pár év múlva nemannyira esélyes…
Biogázról és a nap-főzőkről olvastam többet, ám van még több más megoldás. www.hivos.org egy elég izgi oldal sok letölthető cikkel. A nap-főzőkről pedig itt olvashattok:
Nade ilyet építünk. És már gyűjtöm a konzervdobozokat a kenyérsütéshez. Jupijájé.
Adriennel nagy álmunk hogy egy nagyobb nap-sütőt építsünk, amibe befér több kenyér vagy süti. Ez már fából és aluminiumból épülne. Kevés ráfordításunk van így ne várjatok igazán profi munkát és kevés az időnk, de ilyen jó példák vannak elöttünk. De először még a próba előtt áll a papíííírdobozsütőnk. Sajnos nagyon felhős-esős az idő így nem tudtuk letesztelni.
A doboz alalkú napsütők a legrégebbiek és a legelterjedtebbek a világban. Ezen kívül vannak még az esernyő alakú alulról megvilágított és az összehajtható és a kémiai reakciókat is felhasználó megoldások.
Az első doboz alakú megoldás 1970ből való. Vannak tükrös és tükör nélküli megoldások. Mienk először egy papírdoboz lesz, ám azt mondják ez csak 15-20% alacsonyabb hatékonyságú mintha fémből készülne.
Ők a kedvenc feltalálóim:)